pátek 18. března 2016

DARPA - NOVÝ PROJEKT INERCIÁLNÍ NAVIGACE (Aktualita)



Nový projekt inerciální navigace agentury DARPA

(Aktualita)
Americká agentura DARPA pracující na pokročilých výzkumných projektech pro resort obrany USA vybrala pro realizaci nového projektu navigace nezávislé na polohovacím systému GPS společnost Northrop Grumman, která je součástí vojensko-průmyslového komplexu USA a uzavřela s ní kontrakt ve výši 6,3 milionu USD.
Inerciální navigační systém je prostředek pro navigaci, který používá počítač, pohybové senzory (akcelerometry) a rotační senzory (gyroskopy) ke kontinuálnímu výpočtu navigačních informací na základě zjišťování polohy, orientace a rychlosti (směru a rychlosti pohybu) mobilního objektu bez potřeby informací zvnějšku. Obecně se používá především v letounech na lodích a v ponorkách, v řízených raketách a v kosmických objektech.
V kontraktu uzavřeném DARPA Microsystems Technology Office se od společnosti Northrop Grumman požaduje vývoj nové generace inerciální měřící jednotky založené na technologii pokročilých mikro-elektromechanických systémů (MEMS). Od inerciální měřící jednotky se očekává, že umožní navigaci snímáním zrychlení a úhlu pohybu. Výstupní data budou použita ve řídících systémech zbraňových prostředků pro navádění řízené munice na cíl.
Mikro-elektromechnické komponenty.jpg
Komponenty mikro-elektromechanických systémů (MEMS)
(Ilustrace)
Kontrakt je součástí programu DARPA k zajištění vývoje miniaturní inerciální měřící jednotky pro systémy přesného a odolného inerciálního navádění řízené munice (PRIGM NGIMU) s integrovanými inerciálními senzory MEMS. Program má zajistit minimalizaci nákladů, rozměrů a hmotnosti přístroje s co nejmenší spotřebou energie.
MEMS akcelerometr a gyroskop.jpg
Akcelerometr (vlevo) a gyroskop (vpravo) v technologii MEMS
(Ilustrace)
Vytvoření miniaturizovaných inerciálních navigačních jednotek, které budou menší a lehčí než kdykoli předtím, získají ozbrojené síly USA možnost zajištění navigace pro zbraňové systémy v prostředích, kde by navigaci založenou na technologii GPS nebylo možné použít a kde by byla zranitelná.


Žádné komentáře:

Okomentovat