středa 1. května 2013

VÝZNAMNÉ NAROZENINY WEBU (NA INTERNETU)

 

Blahopřejeme celosvětové pavučině - webu - k 20. narozeninám


 

Život webu na internetu se počítá od 30. dubna 1993, kdy jej Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě, kde pracoval britský fyzik Tim Berners Lee, učinila jako službu WWW (World Wide Web), všeobecně dostupnou a otevřela k ní přístup všem zájemcům. Tvůrce této převratné technologie Tim Berners Lee, na ní pracoval už od roku 1989 s cílem umožnit fyzikům v různých světových univerzitách a ústavech si navzájem vyměňovat informace.



Podle slov Rolfa-Dietera Heuera, generálního ředitele CERNu, nezůstal ve světové společnosti ani jeden sektor, který by vynález webu, pocházející z fyzikální laboratoře, nezměnil. Od vědeckých výzkumů až po byznys změnila "světová pavučina" způsoby našich komunikací, práce i života. Stala se snad nejvýraznějším příkladem toho, jak může teoretický výzkum přinést užitek všemu lidstvu.

První webová stránka na světě byla umístěna na počítači NeXT, který patřil Bernersovi Lee, nejnovějším počítači vytvořeném ve společnosti nesoucí týž název, jako společnost založená Stevem Jobsem po jeho odchodu z firmy Apple. Webová stránka obsahovala informace o základních vlastnostech pavučiny, o tom jak bylo možné získat přístup k dokumentům jiných lidí a jak se nastavovaly vlastní servery. Podle informací z CERNu, původní webový server NeXT stále existuje. První webová stránka na světě již však na jeho původní adrese (první URL adrese na světě) není: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html (účastníci se z této adresy přesměrovávali na hlavní webovou stránku CERNu). Na počest dvacetiletého jubilea byla tato adresa obnovena (pomocí archivní kopie stránky, která se po celých těch dvacet let uchovávala na serveru CERNu).

Je dosti rozšířen nepříjemný omyl. Bernerse Lee často nazývají kmotrem internetu. On však "nevynalezl" internet, sám tyto fámy odmítá. V jednom článku na své webové stránce vysvětluje rozdíl mezi jím vytvořeným webovým protokolem a internetem. Webová pavučina byla vytvořena v době, kdy internet již půldruhého desetiletí existoval. Jeho hlavními otci jsou američané Vinton Cerf a Robert Kahn, mimo jiné tvůrci síťového protokolu IP (Internet Protocol), který je základem směrovaných přenosů informací mezi počítači v internetu.

Dalo by se mnoho říci o dalším rozvoji webových technologií až do našich dnů. Jim děkujeme za tzv. "sociální sítě" (lépe by bylo "komunitní sítě"), jakými jsou Facebook, Twitter a mnoho dalších. Kromě počítačových dat a textových informací se na webu usídlila široká oblast multimédií (obrazové informace, video, hudba aj.).

K obrovskému významu webu přispěla možnost přímé interakce uživatelů a nové technologie Web 2.0, Web 3.0 (připravuje se Web 4.0). Ty, mimochodem, pronikají i do vojenského využití informačních technologií k velení a řízení a stávají se mimořádně důležitou součástí řešení nových aplikací pro oblast C4ISR.
 
óóóóóóó


 




Žádné komentáře:

Okomentovat